Vitaminai, jų šaltiniai ir išsaugojimo būdai

 Pagrindinis vitaminų, reikalingų žmogaus organizmui, šaltinis – maistas. Jų kiekis mitybos racione gali būti skirtingas ir priklauso nuo daugelio veiksnių – produktų rūšies, jų laikymo sąlygų ir trukmės, technologinio maisto apdirbimo pobūdžio, patiekalų pasirinkimo ir maitinimosi įpročių. Bene svarbiausią vaidmenį vaidina maisto sudėtis. Augalinės ir gyvulinės kilmės vitaminų šaltiniai.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jei mitybos raciono pagrindą sudaro daug angliavandenių turintys produktai, organizmui reikia daugiau vitamino В1, В2 ir С. Esant baltymų trūkumui sunkiau įsisavinamas vitaminas В2, nikotino rūgštis, vitaminas C, sutrinka karotino išgavimas iš vitamino A. Be to, didžiulę įtaką vitaminų patekimo į organizmą sunkumams turi tokių produktų kaip išsijoti baltieji miltai, ryžiai ar cukrus vartojimas, kadangi iš jų visi vitaminai būna pašalinami apdorojimo metu. Kita nemaža žmonių, ypač gyvenančių mieste, mitybos problema yra konservuotų produktų vartojimas. Šiais laikais komerciniame žemės ūkyje taikomi daržovių ir vaisių auginimo metodai privedė prie to, kad daugelyje kultūrų vitaminų А, В1, В2, C ir E kiekis sumažėjo net 30 %. Pavyzdžiui, vitaminas E beveik visiškai išnyko iš sėjamosios salotos, žirnių, obuolių ir petražolių. Vitaminų kiekis vieno derliaus špinatuose gali būti net 30 kartų mažesnis nei kito derliaus. Kitaip tariant, net griežtai subalansuotas mitybos racionas ne visada gali aprūpinti organizmą reikalingu vitaminų kiekiu. Žymus vitaminų kiekio produktuose kitimas. Virinant pieną, jame ženkliai mažėja vitaminų; Vidutiniškai 9 mėnesius per metus europiečiai vartoja daržoves, išaugintas šiltnamiuose. Tokiuose produktuose vitaminų koncentracija yra žymiai mažesnė nei augintuose atvirame dirvožemyje; Produktuose, tris dienas laikytuose šaldytuve, vitamino C sumažėja 30 %; Termiškai apdorojant produktus, prarandama nuo 25 % iki 90–100 % vitaminų; Šviesoje vitaminai greitai yra (ypač vitaminas В2), vitaminas A labai jautrus ultravioletiniams spinduliams; Nuluptose daržovėse vitaminų būna žymiai mažiau nei daržovėse su žievele; Džiovinimas, šaldymas, mechaninis apdirbimas, laikymas metaliniuose induose, pasterizavimas sumažina vitaminų koncentraciją produktuose; Vitaminų kiekis daržovėse ir vaisiuose labai priklauso nuo sezono.

Komentarai