Naudingos figų savybės
Figos laikomos vienu pirmų vaisių, kuriuos žmogus išmoko rinkti. Dar senovės Rytų Viduržemio jūros civilizacijose (apie 5000 metų priš mūsų erą) figos buvo naudojamos religinių ritualų metu. Tuo tarpu Europoje šis vaisius atsirado tik XVI amžiaus viduryje. Tais laikais figos buvo apipintos legendomis ir gydytojai, puikiai žinoję apie užjūrio vaisiaus gydomąsias savybes, jį skirdavo kaip vaistą nuo įvairių ligų. Šiais laikais jau niekas figų nenaudoja nei ritualinėse apeigose, nei vaistų gamyboje, tačiau skanaus ir sveikatai naudingo vaisiaus reputacija figų neapleidžia iki šiol. Jose yra vitamino A, B ir C bei naudingų mineralų – kalcio, geležies, magnio, kalio, cinko ir fosforo. Naudingos figų savybės. Dėl didelio cukraus kiekio, šie vaisiai laikomi energetiniu maistu. Jie ne tik pripildo organizmą energijos, bet ir pagerina virškinimą, kadangi jų sudėtyje yra sveikatai naudinga medžiaga ficinas; Figos, ypač gerai prinokusios, pasižymi stabiliazavimo savybe, todėl jas rekomenduojama valgyti žmonėms, kenčiantiems nuo vidurių užkietėjimo; Šviežiose figose yra ypač daug skysčių, todėl, panašiai kaip arbūzai, jos turi šlapimą varančių ir organizmą valančių savybių; Kadangi šiuose vaisiuose yra daug geležies, jie rekomenduojami žmonėms, kurių geležies kiekis kraujyje sumažėjęs; Figos gerai padeda sergant įvairiomis kvėpavimo takų ligomis, todėl iš jų verdama gydomoji arbata; Žmonėms, turintiems kalcio trūkumą, būtina į savo racioną įtraukti šiuos daug kalcio turinčius vaisius. Dėl tos pačios priežasties jie rekomenduojami ir besigydantiems po sunkių traumų ir kaulų lūžių; Figos taip pat naudingos ir burnos ertmės opų, dantenų ligų gydymui; Padeda reguliuoti mėnesinių ciklą ir mažina mėnesinių metu jaučiamus spazmus; Odos maitinimui ir atjauninimui dažnai daromos kaukės iš prinokusių figų ir medaus. Visos šios savybės yra tik pagrindinės naudingos šio vaisiaus ypatybės, kurios pasireikš reguliariai vartojant figas. Be abejo, naudingiausi švieži vaisiai, kurie gali būti laikomi šaldytuve kelias dienas. Figas taip pat kartais džiovina, tuomet naudoja desertų ir įvairių saldumynų gamyboje. Žmonės, sergantys cukriniu diabetu ar skrandžio ligomis, prieš vartodami figas, ypač džiovintas, turi būtinai pasikonsultuoti su gydytoju.