Kefyro ir rūgpienio dietos

 Pienas – nuostabus produktas, kurį mums dovanoja pati gamta. Jį sudaro visos medžiagos, reikalingos normaliam žmogaus organizmo funkcionavimui. Nuo senų senovės pienas laikomas vienu stebuklingiausių produktų. Dėl didelės maistinės vertės, jis neretai vadinamas „baltuoju krauju“, „gyvybės eliksyru“, „sveikatos šaltiniu“ ir „gyvybės sultimis“. Pienas susidaro iš tokių medžiagų, kuriuos į pieno liaukas patenka su krauju. Iš motinos kraujo sudedamųjų dalių susidaro naujos medžiagos, reikalingos naujos gyvybės palaikymui. Dėl šios priežasties fiziologiniu požiūriu pienas yra skirtas visų žmogaus organizmo poreikių tenkinimui. Šiame produkte randama daugiau nei 200 naudingų elementų, tarp kurių yra baltymai, riebalai, angliavandeniai, mineralinės medžiagos, vitaminai, organinės rūgštys, fermentai ir hormonai. Pieno riebalai yra sinovinio skysčio, reikalingo normaliam sąnarių paviršiaus sutepimui, sintezės pagrindas bei padeda reguliariai ištuštinti virškinamąjį traktą. Be to, juose gausu biologiškai svarbių riebalinių rūgščių ir riebaluose tirpių vitaminų A ir D. Taip pat piene yra ir organizmui vertingų riebališkų medžiagų, tokių kaip lecitinas, cholesterolis ir pan. Ypač naudingais laikomi pieno baltymai, kuriuose yra visos nepamainomos aminorūgštys (įsisavinamos 96 procentais), visaverčiai pieno riebalai (įsisavinami 95 procentais), pieno cukrus, teigiamai veikiantis virškinimo sistemą (įsisavinamas 98 procentais). Piene taip pat gausu makro ir mikroelementų, dalyvaujančių kaulinių audinių formavime, kraujo atsistatyme ir pan. Ypač daug piene lengvai įsisavinamų ir gerai subalansuotų kalcio ir fosforo druskų. Fermentų ir hormonų gausa taip pat didina pieno kaip maisto produkto vertingumą. Jis dažnai naudojamas vaikiško maisto gamyboje bei kaip dietinis ir vaistinis produktas sergant anemija, tuberkulioze, gastritu, kepenų, inkstų, skrandžio ir virškinamojo trakto ligomis, apsinuodijus. Neretai kaip organizmo gynybinis faktorius jis rekomenduojamas dirbantiems sveikatai kenksmingomis darbo sąlygomis. Nenuostabu, kad beveik visiems yra gerai žinoma, jog pieno vartojimas būtinas grožio ir sveikatos palaikymui, ypač vaikams, pagyvenusiems ir sergantiems žmonėms. Neįprastai vertingi rauginti pieno produktai, tokie kaip kefyras ar rūgpienis. Dėl to tokie produktai visais laikais buvo laikomi svarbia žmogaus mitybos raciono dalimi. Tradiciniais pieno produktais visada buvo ir yra grietinė, kildytas pienas (liaudiškai vadinamas riaženka), rūgpienis ir, be abejo, kefyras. Pastarojo gimtinėje (Šiaurės Kaukaze) vietiniai gyventojai šį gydomąjį gėrimą vadina dangaus dovana. Ilgus metus jo receptas net buvo laikytas paslaptyje. Šioje knygoje aprašomi įvairūs pieno produktai, jų įtaka organizmui. Be to, pateikiama nemažai kefyro ir rūgpienio dietų, kurių vieną galite rasti čia: Dieta gurmanams.

Komentarai (5)

wikute 2014-07-04 18:41
reikes pabandyti
meda ambloziejute 2013-09-02 18:00
labas indre tu baisi
viskas gerai nieko naujo 2012-04-20 21:25
esu tai girdejusi kad ggggkasdien geriant kefira imanoma suliekneti
Rita Karpavičienė 2012-03-29 14:40
gal reikes pradeti laikytis dietos,ko anksciau nedarau
Inga 2012-03-22 14:05
labai geras pasiulymas,kefyras skanu sveika ir veiksminga