Vitaminas A - retinolis

 Vitaminas A, kitaip dar vadinamas retinoliu – riebaluose tirpus vitaminas, pirmą kartą išgautas iš morkų, todėl vitaminų A grupė dar vadinama karotinoidais (angl. carrot – morka). Jų gausu įvairiuose augaluose, kai kuriuose grybuose ir dumbliuose, o patekę į organizmą karotinoidai virsta būtent vitaminu A. Iš viso žinoma apie 500 skirtingų karotinoidų, kuriems priskiriami a, b ir d – karotinas, liuteinas, likopenas, zeaksantinas. Pagrindiniai augalinės kilmės vitamino A šaltiniai. Įvairios daržovės (morkos, moliūgai, saldžioji paprika, špinatai, svogūnų laiškai, petražolės), ankštiniai (soja, žirniai), persikai, abrikosai, obuoliai, vynuogės, arbūzai, melionai, erškėtuogės, šaltalankiai, trešnės, žolelės (liucerna, agurklės lapai, varnalėšos šaknys, kajano pipirai, pankoliai, apyniai, asiūkliai, rudadumbliai, citrinžolės, dilgėlės, avižos, petražolės, pipirmėtės, gysločiai, aviečių lapai, dobilai, šalavijai, rūgštynės). Pagrindiniai gyvulinės kilmės vitamino A šaltiniai. Žuvų taukai, kepenys (ypač jautienos), ikrai, pienas, sviestas, margarinas, grietinė, varškė, sūris, kiaušinio trynys. Tyrimais nustatyta, kad nei vienas augalinės ar gyvulinės kilmės produktas negali visiškai aprūpinti organizmo vitamu A, todėl yra būtinas papildomas jo vartojimas. Šis vitaminas labai padeda normalizuoti medžiagų apykaitą, vaidina svarbų vaidmenį formuojantis kaulams ir dantims. Nuo seno žinomas ir teigiamas vitamino A poveikis regėjimui, imuninei sistemai, plaučiams, pagalba kovojant su infekcijomis, sloga, gripu, virškinimo sutrikimais. Jis gali net prailginti sergančio AIDS gyvenimo trukmę. Sintetiniai šio vitamino analogai dažnai naudojami kosmetikos priemonių gamyboje, kadangi padeda gydyti įvairias odos ligas, pagreitina žaizdų gyjimą. Svarbu! Perdozavus vitamino A, gali kankinti pilvo skausmai, pykinimas, vėmimas, sutrikti mėnesinių ciklas, padidėti kepenys ir blužnis, suskilinėti lūpos.

Komentarai