Vitaminas E - tokoferolis

 Vitaminas E dažnai būna vadinamas „jaunystės vitaminu“ ar „grožio vitaminu“, nes padeda apsisaugoti nuo raukšlių, odos senėjimo, ją drėkina ir stangrina. Šis vitaminas ypač gerai prasisunkia pro odą. Tai dar viena priežastis, dėl kurios tokoferolis dažnai naudojamas įvairių kremų gamyboje. Vitaminas E laikomas pačiu veiksmingiausiu riebalus deginančiu antioksidantu. Jis apsaugo smegenų ir kitų vidaus organų ląstelių membranas nuo sužalojimų bei papildo ir normalizuoja vitamino C poveikį, kuris didelėmis dozėmis gali pažeisti žmogaus kūno ląsteles. Menopauzės metu šis vitaminas padeda moterims kompensuoti estrogeno (moterų lyginio hormono) trūkumą. Jis taip pat nepamainomas ir moterims, kurioms operacijos būdu pašalinti lytiniai organai ir menopauzė prasidėjo staiga. Tokoferolio trūkumas kraujyje neigiamai veikia žmogaus gebėjimą reaguoti į seksualinius stimulus. Vitamino E trūkumo požymiai. Galimas raudonųjų kraujo kūnelių gyvavimo laiko sutrumpėjimas; Nevaisingumas; Kepenų padidėjimas. Vitamino E šaltiniai. Žmonėms, kurių organizme trūksta tokoferolio, rekomenduojama valgyti daugiau tokių produktų kaip sėlenos, šviežios košės, riešutai, soja ir daiginti kviečiai. Daugiausia vitamino E yra daigintų kviečių aliejuje. Tarp lyderių taip pat saulėgrąžų sėklos ir aliejus, migdolas, sezamo, žemės riešutų, kukurūzų, alyvuogių ir sojų aliejus. Daug tokoferolio špinatuose, avižinėje košėje, sėlenose, lašišoje, ruduosiuose ryžiuose, ruginėje duonoje ir morkose. Mažesniais kiekiais jis randamas graikiniuose riešutuose, bananuose, kiaušiniuose, pomidoruose ir avienoje. Geresniam vitamino E įsisavinimui svarbus normalus cinko (jo gausu baklažanuose, agurkuose, pomidoruose, austrėse, grybuose ir moliūguose) ir seleno (randamas kokosuose, lašiniuose, česnakuose, jūrinėje žuvyje, baravykuose, kiaušiniuose, saulėgrąžų sėklose, lęšiuose ir pilno grūdo duonoje) lygis organizme. Tuo tarpu saldumynai ir miltiniai patiekalai sunkina tokoferolio įsisavinimą. Kaip ir bet kokiais kitais vitaminais, šiuo jokiais būdais negalima piktnaudžiauti, kadangi jo perteklius taip pat kenksmingas organizmui, kaip ir trūkumas. Ypač neigiamai tai gali atsiliepti kepenims.

Komentarai