Vitaminas C - askorbo rūgštis

 Vitaminas C, kitaip dar vadinamas askorbo rūgštimi, mokslininkų nuomone yra svarbiausias žmogaus organizmui – jis palaiko imuninių ląstelių aktyvumą, tuo pačiu ir bendrą atsparumą ligoms, padeda iš organizmo pašalinti cholesterino perteklių, dėl to laikomas aterosklerozės profilaktikos priemone, greitina laisvųjų radikalų ir panašių medžiagų, susikaupiančių organizme, šalinimą. Be to, vitaminas C – pagrindinė medžiaga, galinti padėti apsisaugoti nuo kancerogenų, sukeliančių vėžį, ir lengviau įsisavinti iš maisto gaunamą geležį. Jis nepamainomas „statybinis elementas“ odai, kraujagyslėms, vidaus organų audiniams, dantims, kaulams ir dantenoms. Vitamino C trūkumo požymiai. Bendras silpnumas. Organizme nepakankant vitamino C vystosi taip vadinamas chroniško nuovargio sindromas, mažėja darbingumas, blogėja nuotaika, apima mieguistumas ir kankina dažnos slogos; Padidėjęs kapiliarų trapumas. Dėl jo daugėja mėlynių, atsiranda dantenų kraujavimas. Odos išsausėjimas ir blyškumas. Ima sluoksniuotis nagai. Kartais inkštyrų gausėjimas taip pat gali atsirasti dėl vitamino C trūkumo. Regėjimo sutrikimas. Vitamino C šaltiniai. Šio vitamino gausu greifrutuose, citrinose, apelsinuose, erškėtuogėse, agrastuose, serbentuose, obuoliuose, kiviuose, žaliose daržovėse, pomidoruose, kopūstuose (net raugintuose), tačiau tik tuo atveju, jei šie produktai nebuvo termiškai apdoroti. Dauguma daržovių patiekalų net žemose temperatūrose netenka vitamino C. Pavyzdžiui, troškintuose kopūstuose per parą šio vitamino sumažėja net 90 %, o virtose ir pjaustytose bulvėse 40 % vitamino C dingsta jau po 4 valandų nuo jų virimo pradžios. Ypač atsargiai vertėtų elgtis su pagrindiniu vitamino C šaltiniu žiemos metu – raugintais kopūstais. Ištraukus juos iš sūrymo, jau po 3 valandų netenkama trečdalio, o po 12 valandų – net pusės viso vitamino C kiekio. Dėl šios priežasties, jei nėra galimybės raugintus kopūstus laikyti sūryme, juos būtina arba kuo greičiau suvalgyti, arba termiškai apdoroti (išvirti, patroškinti ar pan.). Raugintų kopūstų šaldymas vitamino C kiekį juose sumažina 20–40 %.

Komentarai (1)

andreja 2012-08-02 14:04
as isbandzius tei bisky padeda bet nelabai beveik isvis ne bet truputy padeda galit isbandyt bet poto butitai reike gert savo vaistu